Klinik Numune Alma El Kitabı ve Test Rehberi

Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı

Klinik N
umune Alma El Kitabı ve Test Rehberi

Bu kitap; laboratuvarlarımıza kabul edilecek birincil numuneler için standardizasyon oluşturulması, test için en uygun numunenin laboratuvarlarımıza ulaştırılması ve kabulünün sağlanması için hazırlanmıştır. Kitap numune alınması ve kabulüne ilişkin “Genel Bilgiler” ile laboratuvarlarımızda yapılan analizlerin yer aldığı “Test Rehberi” adlarıyla iki ana bölümden oluşmaktadır.

Genel Bilgiler bölümünde her laboratuvar/ünite başlıklarının altında ve o laboratuvar/ünitede yapılacak testler için birincil numunelerin nasıl alınacağı, hangi test için ne miktarda numune alınması gerektiği, numunelerin konulacağı taşıma kaplarının özellikleri, numunelerin saklama koşulları, ret/kabul kriterleri, numunenin hangi durumlarda şartlı kabul edileceği, acil istemlerinin nasıl yapılacağı ile kritik veya acil (panik) değerler tespit edildiğinde neler yapılacağının açıklandığı;

1. Giriş ve Genel Bilgiler
  2. Numune Alma
  3. Numunelerin Transferi ve Teslimi
  4. Örnek Alınması ve Hastanın Hazırlanması
  5. Çalışma Yöntemi ve Referans Aralığı
  6. Numune Ret Kriterleri
  7. İlave İstemler ve Şartlı Kabul
  8. Acil Numuneler
  9. Analiz Parametreleri

alt başlıkları bulunmaktadır.

Test Rehberi bölümünde ise yine Halk Sağlığı Laboratuvarında gerçekleştirilen tüm testler belirtilmiş olup her bir test için sırasıyla:

1. Çalışma zamanı
  2. Sonuç verme zamanı
  3. Numune türü
  4. Numune kabı
  5. Çalışma yöntemi
  6. Referans aralığı
  7. Kullanımı
  8. Numune red kriterleri

ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Test rehberinin tamamına ulaşmak için tıklayınız