BİYOLOJİK NUMUNELERDE AĞIR METAL ANALİZLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME NOTU
09 Ekim 2023

BİYOLOJİK NUMUNELERDE AĞIR METAL ANALİZLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME NOTU

1. Kullanılan Tüplerin ve Numunelerin Özellikleri:

Ağır metal analizleri için gönderilen kan örnekleri lacivert kapaklı eser element tüp (laboratuvarlarda eser elementlerin analizi için kullanılan sodyum heparin veya sodyum EDTA(K2EDTA) içeren tüpler) içerisinde gönderilmelidir. Miktarı en az 3 mL olmalıdır.

Ağır metal analizleri için gönderilen serum örnekleri santrifüj edilerek)gönderilmelidir. Miktarı en az 3 mL olmalıdır.

Lacivert kapaklı eser element tüpünde 10 dakika-5000 rpm santrifüj yapılır. Ayrılan serum örneği kırmızı kapaklı boş steril/vakumlu tüp(içerisinde jel veya kimyasal olmayan/katkı maddesi içermeyen içerisine alınır

İdrar numuneleri spot idrar kabı içerisinde dökülmeyecek şekilde muhafaza edilerek gönderilmelidir. Miktarı en az 10 mL olmalıdır.

Numuneye ait resmi yazı ve tutanak bulunmalıdır.

Hemoliz olmuş kan örnekleri ve/veya resmi yazısı bulunmayan numuneler laboratuvara kabul edilmez.

2. Numunelerin Saklanması ve Taşınması:

Tüm biyolojik numuneler, uygun şekilde alınarak soğuk zincirde (+4 ºC de) uygun taşıma kabı içerisinde 24 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.

Örnek hemen nakledilemiyor veya çalışılamıyorsa 2–8 oC’de buzdolabında saklanmalıdır

3. Numune Kabul Evrakları:

Numuneye ait resmi yazı ve tutanakta numunenin alındığı tarih ve saat, geliş amacı ve istenilen analizler mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca hastanın adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası mutlaka belirtilmelidir. SUT kapsamında gönderilen numuneler için faturalar ilgili hastane veya ilgili il sağlık müdürlüğüne kesilecektir. Özel istek kapsamındaki talepler veya 6331 sayılı kanun kapsamında işyeri hekimlerince talep edilen ve hastanelerden gelen ancak sut ’da yer almayan parametrelere yönelik analizlerde ilgili yıla ait FİYAT TARİFELERİ VE ANALİZ BİLGİLERİ REHBERİ kapsamında hastadan ücret talep edilecektir.  Fatura kesilecek kuruma/kişiye ait bilgiler (kurumun adı, iletişim bilgileri (adres-telefon) ve vergi numarası) belirtilmelidir. Bunların herhangi birisinin belirtilmediği durumlarda numuneler kabul edilmez. Gönderilen numunelerin resmi yazıları bulunmalıdır.

Not: Bilgilendirme notuna ve BİYOLOJİK NUMUNELERDE AĞIR METAL ANALİZLERİ TALEP ve SÖZLEŞME FORMU’na ulaşmak için tıklayınız.

Ağır Metal Analizleri: ICP-MS Agilent 7700x cihazı ile kan, idrar ve serum örneklerinde Tablo 1’de belirtilen parametrelerin analizleri yapılmaktadır.

Tablo 1:

PARAMETRE